Gå till innehåll
Färjestad ridklubb
Färjestad ridklubb

Utbildningsnivåer storhästlektioner

En bild

Utvecklingen i ridning sker, som så mycket annat, i trappsteg för både ryttare och häst. Vissa perioder går det snabbt framåt medan andra trappsteg kräver mer repetitioner för att sig vidare.

Nybörjare

Nybörjaren har ingen direkt rid- och hästvana för storhäst sedan innan. Eleven lär sig att rida i skritt och trav, styra och stanna hästen, prova på lättridning och lätt sits. Fokus ligger på ryttarens sits och hjälper, enklare ridvägar, balansövningar och bomövningar.

Nivå 1

Här får eleven kunskaper för att kunna göra iordning hästen innan och efter lektionen. Eleven rider i skritt och trav i lätt sits och nedsittning samt börjar introduceras i galopp. På nivå 1 ska eleven kunna borsta, leda samt sadla och tränsa med stöttning, hoppa enkelhinder och växla mellan skritt och trav.

Nivå 2

Här kan eleven sadla och tränsa utan hjälp och rida helt självständigt utan ledare i skritt, trav och galopp. I den här nivån introduceras inverkansridning och eleven lär sig samordna sina hjälper, hästens ställning, halvhalt och tempoväxlingar. Här börjar eleverna hoppa hinder i följd och rida hinder i galopp.

Nivå 3

På den här nivån blir det större fokus på inverkansridning med de olika hjälperna, tempoväxlingar och övergångar mellan gångarterna. Här påbörjar vi arbetet med sidförande skänkel, ryttarens lodräta sits och voltarbete i galopp. Eleven får med sig kunskaper för att kunna hoppa olika typer av hinder och enklare banhoppning med god följsamhet och balans.

Nivå 4

På den här nivån ska eleven ha större förståelse för sina hjälper och känsla för samverkan av hjälperna. Här får eleven kunskaper för att kunna rida planerade övergångar mellan alla gångarter. Eleven ska kunna rida mer självständigt och introduceras till fler hindertyper och relaterade avstånd både innan och mellan hinder.

Nivå 5

Eleven ska på den här nivån kunna rida olika typer av hästar med förfining av de inverkande hjälperna i god balans. Eleven ska kunna göra rätt val av tempo och ridvägar, rida samlade rörelser och tillämpa lösgörande arbete med förståelse för ändamålsenlig form. Här får eleverna verktyg för att, om de vill, kunna delta i banhoppning med rätt tempo och god ryttarkänsla.

Nivå 6

Här ska eleven kunna arbeta fördjupande med hästens form och rakriktning samt kunna reglera galoppsprång. De introduceras till förvänd galopp och kan göra korrekta skänkelvikningar. Eleven ska ha kunskapen och förmågan att själv lägga upp ett ridpass efter hästens ålder och utbildningsnivå samt kunna justera tempo och vägval mellan hinder vid banhoppning.

Publicerad: 2022-10-07

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Författare: Viktoria Grännsjö

Besöksadress

Fallängsvägen
654 65 Karlstad

Postadress

Fallängsvägen
654 65 Karlstad

Kontakta oss

info@fark.se