Gå till innehåll
Färjestad ridklubb
Färjestad ridklubb

Utbildningsnivåer ridlekis och ponnytrim

En bild

Vår ambition med ridlekis är att genom lekfulla lektioner med snälla ponnyns ge barnen bra balans och motorik. På detta sätt lär sig barnen att ta till sig instruktioner från ridläraren, ponnyns signaler och även lära sig ta ansvar och hänsyn till varandra och djuren. Barnen får utvecklas i sin egen takt och göra märkbara framsteg. Nedanstående nivåer är ungefärliga.

Ridlekis nivå 1

På den första nivån av ridlekis på våra minsta ponnys fokuserar vi på att eleverna ska lära sig sitta upp och sitta av på ett korrekt sätt samt kunna skritta, styra och stanna utan ledare. Efter ett tag får eleverna på ett lekfullt sätt lära sig enklare styrövningar i trav och sedan prova på lättridning i trav. De får också prova på att rida över och att rida ut på skogsstigar med ledare.

Ridlekis nivå 2

På den här nivån ligger större fokus på att eleverna ska kunna iordningställa ponnyn inför och efter lektionen och justera stigläder på egen hand. Eleverna får arbeta med raka och böjda ridvägar i skritt och trav och fortsätta med balansövningar i både skritt och trav. Inför att man går över till nivå 3 och ponnytrim påbörjar vi också introduktion av galopp och att rida bommar i följd samt enkelhinder.

Ponnytrim nivå 3

När eleverna nått den här nivån kan de rida helt självständigt utan ledare. Eleverna lär sig också att börja inverka genom balans och samordning av hjälper. De börjar med nedsittning i trav, ridning utan stigbyglar och rider mer galopp. Eleverna får på ett lekfullt sätt kunskap och verktyg om ponnyns ställning, rätt sittben och tempoväxlingar.

Ponnytrim nivå 4

Elever på den här nivån rider med mer precision, inverkan och tempoväxlingar och har fått verktyg för större förståelse för sina hjälper. Här introducerar vi halvhalt och eleverna får börja prova på sidförande skänkel inför skänkelvikningar. På den här nivån jobbar vi mer med galoppfattningar och provar på banhoppning.

Publicerad: 2022-10-07

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Författare: Viktoria Grännsjö

Besöksadress

Fallängsvägen
654 65 Karlstad

Postadress

Fallängsvägen
654 65 Karlstad

Kontakta oss

info@fark.se