Hoppa till sidans innehåll

Tips och information till dig som är ny på vår anläggning

26 AUG 2020 11:29
Här kommer bra att veta-information för dig som är ny elev på Färjestad ridklubb, eller till dig som är vårdnadshavare för ett barn som rider lektion.
  • Uppdaterad: 26 AUG 2020 11:29

Tänk på

Stallet är hästarnas hem och här ska det vara lugn och ro. Inget spring i stallgångarna och inga rop eller skrik. Hästar är flyktdjur som kan bli rädda av höga ljud och snabba eller plötsliga rörelser.

Våga fråga oss och be om hjälp om du känner dig osäker på något kring hästens utrustning, våra djur eller annat i stallet och runt hästarna. Inga frågor är dumma.

Det spelar ingen roll om du är barn, vuxen, elev eller vårdnadshavare. Vi hjälper gärna till så att du lär dig och känner dig trygg i stallet och runt våra hästar.

Bra att veta för vårdnadshavare

Godkänd ridhjälm och säkerhetsväst är obligatoriskt för alla elever i vår ridlekisverksamhet. Det finns att låna i ridlekisstallet för de som vill.

En vuxen ska alltid finnas vid barnets sida under lektionerna så att det känner sig säker, trygg och får en rolig upplevelse.

Minderåriga ska alltid ha sällskap av vuxen när de vill gå in i boxen till en stor häst.

Hästens synfält är inte likt människans och de uppfattar därför saker på ett annorlunda sätt. När du närmar dig en häst behöver du därför uppmärksamma den på detta så att den inte blir skrämd. Ett enkelt sätt är att säga hästens namn.

Uppehåll dig inte runt hästens bakdel. Om du ska passera ska du antingen gå nära, precis bakom hästen, eller en bra bit bort.

När ditt barn ska rida och du befinner dig i manegen eller på ridbanan, se då till att vara snett framför hästen så att den ser dig.

När en ridgrupp avslutar sin lektion och en ny ska börja sin så kan det bli mycket folk i manegen. Visst är det kul att se på nära håll, men det är säkrast om ni kan vara på läktaren.

Bär riktigt små barn om ni ska vistas vid och runt hästen.

Hästar är flockdjur. När en häst går in i stallet efter avslutad lektion så vill de andra gärna följa efter.

Vid kallt väder

När det är riktigt kallt kan det vara svårt att få upp värmen under ridlektionen.

  • Använd lager på lager men undvik halsdukar och luvor då det är lätt att fastna med dem.
  • Har du säkerhetsväst så ska den vara nära kroppen, under tjock tröja och jacka så att den fyller sin funktion.
  • En tunn mössa eller buff under hjälmen kan vara skönt. Undvik mössa med tofs så att hjälmen fortfarande sitter bra på huvudet.
  • I ridsportaffärer finns så kallade trefinger-vantar som är något tjockare än vanliga ridhandskar.
  • Ha långkalsonger under ridbyxorna. Är det riktigt kallt kan du ha dubbla långkalsonger. Små barn kan ha termobyxor.
  • Dubbla strumpor eller tunna sockar skapar lager med luft som minskar risken för kalla tår.

På läktaren

Här pratar vi med små bokstäver för att inte störa de som rider lektion. Din mobiltelefon ska alltid vara på ljudlös eftersom hästar är känsliga mot höga ljud. Det gäller för läktare, stall och ridskolans övriga lokaler. Om du behöver ta ett samtal så ska du först lämna läktaren innan du svarar eller ringer upp.

Återbud

Om du inte kan närvara på en lektion och för möjlighet att rida igen den i en annan lämplig grupp måste du meddela din frånvaro via minridskola.se senast klockan 12:00 på vardagar och klockan 08:30 på lördagar samma dag som du skulle ha ridit.

Undrar du något?

Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Enklast är att prata med din eller barnets ridlärare. Du kan också skriva till oss på Facebook eller skicka mail till This is a mailto link.

Vi ses i stallet!

Foto: Lisa Hällsten

Skribent: Viktoria Grännsjö
E-post: This is a mailto link

      

Våra öppettider

Måndag-fredag 13:00-19:30
Lördagar 09:00-15:00
Söndagar - stängt

 

Följ oss

FäRK på Facebook

USEK på Facebook

 FäRK på Instagram

 USEK på Instagram

Postadress:
Färjestads RK - Ridsport
Fallängsvägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054180577
E-post: This is a mailto link

Se all info
annons-foreningar-webb-liten