Hoppa till sidans innehåll

Uppdaterade Coronarestriktioner

17 NOV 2020 17:28
Nya rutiner för all vistelse och ridning som sker på Färjestads ridklubb, gäller från 2020-11-16. Nu behöver vi din hjälp att följa våra rutiner till punkt och pricka! Inget får lämnas till slumpen, alla måste ta ansvar och hjälpas åt!
  • Uppdaterad: 17 NOV 2020 17:28

Vi följer löpande Folkhälsomyndigheten och Svenska ridsportsförbundets rekommendationer. Med anledning av de nya restriktionerna från FHM så har vi på Färjestads ridklubb sett över vår verksamhet utifrån de nya restriktionerna och anpassat den för att kunna följa dessa rekommendationer.

För Färjestads ridklubb är det viktigt att verksamheten kan fortsätta även för de elever som är över 15 år. Ridsport är ingen kontaktsport och går inte att jämföra med till exempel lagsporter. Hittills har en mycket liten smittspridning identifierats i samband med ridsport och ridskoleverksamhet. Den verksamhet som genomförs är anpassad efter myndigheternas råd och rekommendationer. Barn behöver stöd av vuxna i hästhanteringen och hästar behöver dagligen motioneras av vuxna för att vara trygga i verksamheten. Hästens tillgång till daglig rörelse finns reglerad i djurskyddslagen. Hästar kräver tillsyn, omvårdnad, motion och mat flera gånger om dagen, alla årets dagar. Därför är vuxnas möjlighet till att delta i ridskoleverksamheten otroligt viktig och vi jobbar självklart för att detta ska ske på ett anpassat sätt.

Vi vet att det är det otroligt värdefullt för våra medlemmar att få komma hit och röra på sig, få umgås med våra fantastiska djur och känna hästarnas stora lugn och vänlighet. Men vi ber att du bara uppehåller dig på vår på anläggning när du ska rida och ta hand om hästen. Dröj inte kvar, utan åk hem så fort som möjligt.

Vi kommer löpande och kritiskt att granska och utvärdera hur det går, håll därför ett extra skarpt öga på vår hemsida och Facebook-sida. 

Viktigt: Tvätta händerna – Håll avstånd – Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom!

Här är våra grundregler:

Håll hela tiden en hästlängds (minst två meters) avstånd till varandra, hosta eller nysa i armvecket, ta inte i hand eller krama varandra.

Tvätta händerna eller använd handsprit ofta. Detta gör du innan du åker till stallet och givetvis vid behov när du är hos oss. Vi är noga med att det finns tvål och papper på våra toaletter.

Stanna hemma om du har minsta symtom eller om du har en nära anhörig som är isolerad, även om du själv är symptomfri (du kan vara en symtomfri smittbärare). Detta gäller alla som vistas på vår anläggning. Personalen har rätt att be personer som uppvisar symtom att lämna anläggningen.

För dig som är ridelev hos oss

Kom bara till ridskolan i anslutning till din lektion. Det är bara tillåtet att vara en medföljande medhjälpare per ridelev! Klarar du dig utan medhjälpare/medföljare så kom själv. Anläggningen övrig tid är stängd för besökare.

Om möjligt, använd egen utrustning (hjälm och säkerhetsväst). Följ annars de instruktioner som finns vid vår låneutrustning.

Vilken häst du är tilldelad syns via minridskola.se, hästlistan finns också uppsatt på dörren till ridskole- och ridlekisstallet. Undvik att vistas i kafeterian. Tänk också på att inte vistas mer än det maxantal personer som står uppsatt på lappar i till exempel kafeteria, sadelkammare, tvättutrymme med mera. Läktaren kommer vara avstängd.

Använd handskar på ridlektionen. Går din häst på lektionen innan så väntar du vid ingången till ridmanegen eller utepaddocken (minst två meter till övriga) och du tar över tyglarna av den som håller i hästen från motsatt håll.

Din ridlärare träffar många elever varje kväll så försök i möjligaste mån hålla två meters avstånd till hen och övrig personal exempelvis vid uppsittning.

Du sitter sedan, om möjligt, upp självständigt då ridlärarna kommer att hålla avstånd. Elever som behöver ha ledare eller mycket hjälp vid uppsittning får ha med sig en medhjälpare (med mycket hjälp menas hjälp med att spänna sadelgjord, ändra stigläder etc.). Ridläraren kan vara behjälplig för ridelever födda senare än 2005 utifrån egen säkerhetsbedömning. Ta av eventuell extrajacka innan lektionen då ridläraren inte kommer kunna hjälpa till under lektionen.

Medhjälpare som inte behövs under lektionen lämnar ridhuset och väntar i bilen/utomhus under lektionen. Ta gärna en promenad.

Efter avslutad ridlektion lämnar du anläggningen direkt efter att lektionen är avslutad och din häst är omskött. Ska din häst gå lektionen efteråt, byter ni av varandra i ridhuset eller utepaddock. Den nya ryttaren tar över tyglarna på den sida av hästen där du inte står. Tänk på att inte vistas mer än det maxantal personer som står uppsatt på lappar i till exempel kafeteria, sadelkammare, tvättutrymme med mera.

Vid hjälp av fodring så är det max två ridelever per privatstall.

Vid teori: Teorin hålls i ridhuset (se till att hålla avstånd). För ridelever födda efter 2005 kan även teorilektioner komma att genomföras i stallet. Din ridlärare meddelar hur det genomförs från gång till gång

För dig som har häst uppstallad hos oss

För dig som har häst uppstallad hos oss gäller samma regler som för övriga: du begränsar din tid i stallet till minsta möjliga. Du kommer bara hit för att rida/sköta om din häst (in/utsläpp/fodringar) och gemensamma åtaganden (t.ex. låsning). 

Max en person i taget inne i sadelkammare. Hämta din utrustning och ta den sedan till din box. Gör i ordning din häst i boxen och använd endast spolspilta/hovslagarspilta för avsedda ändamål.

Det är bara tillåtet att ha med sig en medhjälpare. Medhjälpare som inte behövs under ridningen lämnar ridhuset, går ut och väntar i bilen/utomhus.

Begränsningar på antalet ridande i ridhusen kommer att införas.

Du som hästägare ansvarar för att meddela din medryttare/hästskötare vad som gäller och att reglerna efterföljs.

För dig som kommer hit med egen häst - har anläggningskort

Vi kommer fortsätta ha ridmanegen öppet för dig med egen häst (anläggningskort), men all möjlighet att använda spolspilta och andra faciliteter stängs av.
För att minska antalet människor inne på anläggningen ännu mer ser vi helst att du antingen kommer hit med din häst färdig för ridning och även tar hem den med utrustningen på, eller håller till i/vid din egen hästtransport om du gör i ordning den på plats.

Begränsningar på antalet ridande i ridhusen kommer att införas.

Det är bara tillåtet att ha med sig en medhjälpare. Medhjälpare som inte behövs under ridningen lämnar ridhuset, går ut och väntar i bilen/utomhus.

Skribent: Mari Stål
E-post: This is a mailto link

      

Våra öppettider

Måndag-fredag 13:00-19:30
Lördagar 09:00-15:00
Söndagar - stängt

 

Följ oss

FäRK på Facebook

USEK på Facebook

 FäRK på Instagram

 USEK på Instagram

Postadress:
Färjestads RK - Ridsport
Fallängsvägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054180577
E-post: This is a mailto link

Se all info
annons-foreningar-webb-liten